Lakóotthonunkról


Az Alapítvány által létrehozott épületnek és programjának központi eleme a lakóotthon.

Az Alapítvány által létrehozott épületnek és programjának központi eleme a lakóotthon. Itt 14 fő értelmi sérült felnőttnek olyan otthont igyekszünk biztosítani, amely családi fészek lehet számukra, szellemisége pedig lehetővé teszi nekik a sérült embert is megillető önálló, a lakókörnyezetébe bekapcsolódni tudó életet.

Minden sérült fiatal egy- illetve kétágyas szobában lakik, ez a kis lakrész önállóságának színhelye. Már a tervezésnél is arra törekedtünk, hogy kerüljük az uniformizálást s az intézmény jellegű megoldásokat, feltétlenül gondolva a sérült ember elemi szükségleteire.

Az épület földszintjén 8 lakószoba található, valamint a közösségi helyiségek, amelyek a napi közös tevékenységek, szabadidő eltöltésének, vendégvárásnak és egyéb közösségi együttléteknek a helyszínei. Az emeleten két lakószoba található saját fürdőszobával.

Célunk, hogy sérült lakóinknak biztosítsuk az általuk is megélhető felnőtt létet, melyhez hozzátartozik a képességeikhez mért minél nagyobb önállóság elérése, a választási lehetőségek kihasználása, döntéshozatal az őket érintő kérdésekben.

Arra törekszünk, hogy minél jobban sikerüljön beilleszteni őket a társadalomba, amely mint tudjuk, mindig a közvetlen környezetben kell, hogy el kezdődjön. Ezért igyekszünk a városban megismertetni magunkat, kapcsolatokat teremteni. Örömmel számolhatunk be arról, hogy már eddig is értékes barátságokat mondhatunk magunkénak. Gyakran fogadunk vendégeket, rendezünk közös vacsorákat ismerőseinkkel, barátainkkal.

Lakóotthonunk életének megszervezése nem csupán szakmai, szervezési és technikai feladat, hanem a lakókat és értük dolgozó szakembereket, segítőket folyamatosan és kölcsönösen alakító életprogram.

Célunk tehát: nyugalmas, békés otthont teremteni számukra, hogy élhessenek, mert ők nem csupán lakni, hanem szándékunk szerint élni fognak itt.